Ik heb ME-CVS

De ME/CVS-Stichting Nederland probeert mensen waar mogelijk te helpen met de gevolgen van ME-CVS, bijvoorbeeld door informatie en hulp te bieden en voorlichting te geven. Op deze site kunt u veel informatie vinden over artsen, behandelingen, richtlijnen, lotgenoten, activiteiten, artikelen en andere informatie. Heeft u een vraag? Misschien vindt u het antwoord bij de meest gestelde vragen. U kunt ons ook mailen of bellen. Zie de contact pagina. Als u ons belt of mailt krijgt u een van onze medewerkers te spreken of een van onze vrijwilligers.

ME-CVS heeft in veel gevallen grote gevolgen voor u en uw omgeving. Het dagelijkse leven wordt beïnvloed door de symptomen van ME-CVS, naast vermoeidheid bijvoorbeeld inspanningsintolerantie, spierpijn en een verslechtering van het concentratievermogen.
Maar deze symptomen hebben ook indirecte gevolgen voor de patiënt. Het is voor mensen met ME-CVS niet altijd mogelijk (volledig) te blijven werken, waardoor financiële problemen ontstaan. Ook het onderhouden van sociale contacten kan moeilijk zijn, waardoor vriendschappen verwateren en isolatie kan ontstaan. Ten slotte zorgen alle symptomen er vaak voor dat iemand zijn of haar leven helemaal anders moet inrichten, met alle gevolgen van dien.

Deze gevolgen worden niet alleen gevoeld door de patiënt zelf, maar ook door zijn of haar omgeving. Hoe dichterbij mensen staan, hoe groter de gevolgen voor hen zullen zijn. Ook naasten krijgen te maken met verdriet, onmacht en andere emoties; ook zij hebben tijd nodig om aan het idee van deze ingrijpende ziekte te wennen. Familieleden en partners zullen het moeilijk krijgen; ineens is iemand niet meer beschikbaar voor een lang gesprek, een fietstocht, een avondje uit of een sportieve vakantie. Daarnaast moeten ze vaak veel taken overnemen.

Hoe het is om te leven met ME/CVS? Lees hier de verhalen van ME/CVS-patiënten. U kunt ook een eigen verhaal met anderen delen op ons forum, maak een account aan op mijn ME-CVS

Meer weten over ME-CVS? Bestel de folder ME/CVS Wat is dat eigenlijk? Een folder voor mensen in de naaste omgeving die meer willen weten over de ziekte en de gevolgen voor de patiënt.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailDelen