Behandeling ME CVS

Er is niet één specifieke test voor de ziekte. Toch kunnen meerdere testen ‘samen’ afwijkingen bij mensen met ME-CVS aantonen. Artsen kunnen – symptomen behandelen – heldere informatie geven – advies geven op het gebied van voeding en voedingssupplementen – je adviseren of doorverwijzen op het gebied van lichaamsbeweging – met je meedenken – opkomen voor je belangen – je ondersteunen bij de sociale en emotionele gevolgen van je ziekte – een open oog houden voor ‘nieuwe’ symptomen. – begrip tonen en het Canadese consensusdocument als richtlijn gebruiken voor het vaststellen van ME-CVS.

Een goed contact tussen arts en patiënt is een voorwaarde voor een goede behandeling. Bij ME-CVS ontbreekt het hier nog wel eens aan. Daarvoor zijn verschillende redenen. Ook voor artsen is ME-CVS geen gemakkelijke ziekte. Zij krijgen van vakgenoten en uit publicaties vaak tegenstrijdige informatie over ME-CVS. Uit onderzoek is gebleken dat sommige artsen daar onzeker van worden. Een andere reden is dat sommige artsen zich overvraagd voelen door patiënten die naar hun mening onnodig vaak een verwijzing naar een specialist vragen. Als je merkt dat het contact met je arts stroef verloopt, kan het soms helpen om in een gesprek duidelijk uiteen te zetten wat je van elkaar verwacht en daarover afspraken maken. Als je er samen niet uitkomt of als je ondanks goede afspraken het gevoel houdt dat je niet serieus genomen wordt, kun je overstappen naar een andere arts. In principe is er in Nederland een vrije artsenkeuze. Bovendien is het altijd mogelijk een andere arts om een ‘second opinion’ te vragen. Voor advies en huisartsenzorg kun je terecht bij een van de IKG’s (Informatie en Klachtenbureau Gezondheidzorg). Bereikbaar via telefoonnummer 0900-2437070 en op internet www.zorgbelang-nederland.nl

BEHANDELING ME-CVS

De behandeling van ME-CVS bestaat vooral uit symptoombestrijding. Welke behandeling effectief is verschilt per patiënt. Dit zijn de meest voorkomende vormen van behandeling in Nederland.

Word donateur en ontvang gratis onze actuele lijst van behandelaars in Nederland. Geen donateur maar wil je toch de lijst ontvangen? Bestel de lijst voor 2,50 euro (administratiekosten) via de webshop  Zie ook relevante links.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailDelen